2018. 3. 17.

#mutasdmagadkihivas | 5. nap

csatlakoztam a Csészenyi Design 7 napos kihívásához, igazán szuper kezdeményezésnek gondolom! : ) az 5. napon be kell mutatnunk az alkotósarkunkat.

Hát, én most picit csalni fogok, ugyanis jelenleg nekem olyanom nincs. : D Csütörtökön elköltöztünk Piliscsabára, és a napokban hol a lépcsőfordulóban, hol a kanapén, hol az ágyunkban dolgozom…a jövőbeli dolgozósarkom helyén pedig rengeteg zsák áll a ruháinkkal megtöltve. Pár nap múlva viszont elkészül, és megmutatom nektek. Addig is pedig a volt munkasarkom láthatjátok…bár tulajdonképpen hasonló lesz a mostani is, csak az ablakból a panelházak és út helyett most kis erdőt fogok látni. : )

Szóval az alkotósarkom. Itt készítem nektek a Páros történeteket, honlapokat, illusztrációkat és bármit, amit kértek tőlem. Általában Pamacska is a társam dolgozás közben, hol az ölemben, hol az asztalomon, vagy éppen a laptopomon fekszik. A falamon olyan képek vannak – és lesznek, amik inspirálnak engem (igen, a képen még csak pár darab van), mint például az egyik kedvenc illusztrátorom, Satoe Tone rajza, vagy az izlandi utunk során készült képek. Hogy tetszik nektek a munkazugom? : )

2018. 3. 16.

#mutasdmagadkihivas | 4. nap

csatlakoztam a Csészenyi Design 7 napos kihívásához, igazán szuper kezdeményezésnek gondolom! : ) a 4. napon arról kell írnunk, hogy hol kaphatóak a termékeink.

A kezdetek kezdetén tulajdonképpen sehol sem voltak kaphatóak a Páros történetek. Ti írtatok nekem a Facebookon, én pedig fogadtam a rendeléseket. Majd rájöttünk, hogy hosszabb távon ez sajos nem működőképes, muszáj webshopot nyitnom, ahol minden információ megtalálható a termékeimről. Így megszületett a Bolt két termékemmel a Páros történetekkel, és a Bögrecsaláddal ( amit őrületesen gyorsa elkapkodtatok!). Ebben a kis boltban teljeskörűen tudtok tájékozódni, és leadni a rendeléseteket. Persze, ha bármilyen kérdésetek van a termékekkel kapcsolatosan, és írtok nekem Facebookon, akkor a legnagyobb örömmel beszélgetek veletek. : ) Az előző posztomban már említettem nektek, hogy nemsokára bővülünk termékekkel, úgyhogy legyetek szemfülesek!
Egyébként a terveim között van ám az is, hogy boltokban is kaphatóak legyenek termékeim, illetve már izgatottan várom azt, hogy a portrékáimmal vásárokon csücsüljek. No, de a tervekről majd később… : )

2018. 3. 15.

#mutasdmagadkihivas | 3. nap

csatlakozom a @cseszenyidesign 7 napos kihívásához, igazán szuper kezdeményezésnek gondolom! : ) a 3. napon be kell mutatnunk a termékeinket.

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi termékeimet már jól ismeritek, na de azért bemutatom őket. : ) Az egész vállalkozásom a Páros történetekkel kezdtem, ami páros/családi, vegán vízfestékkel festett, teljes alakos portrékat jelent. Imádlak megfesteni titeket, imádom, ahogy a legapróbb kis ceruzavonás, apró pont is megváltoztatja az arcotokat.

A másik fő termékem a Bögrecsalád. Megfestem a portrétokat, és külön-külön zománcozott, fém bögrére nyomtattatom őket, és a képetekből egy printet is csomagolok a bögrék mellé. Viszont sajnos karácsony óta nem kapható a Bögrecsalád, ugyanis készlethiány van a nyomdánál az alapanyagból. A jó hír viszont az, hogy most már valószínűleg nagyon keveset kell várnotok, és újra kaphatóak lesznek.

No, de, hogy izgalmasabb legyen egy picit a mai nap poszt, elárulok nektek valamit! Pár héten belül már nem csak portrékat tudtok vásárolni nálam. Lesznek printjeim, amiket mindig egy témakörre építek majd fel, remélem szeretettel fogadjátok majd őket. Már az első darabok el is készültek, nagyon szépek. Ígérem, hamarosan feltöltöm őket a Boltomba. : )

2018. 3. 14.

#mutasdmagadkihivas | 2.nap

Csatlakozom a @cseszenyidesign 7 napos kihívásához, igazán szuper kezdeményezésnek gondolom! : ) A 2. napon mesélnünk kell arról, hogy hogyan kezdtük.

Hogy hogyan kezdtem? Hát nem így! 😀 Ha a legelejéről szeretném elmesélni nektek, akkor a gyermekkoromtól kell kezdenem. Anyukám tanított engem rajzolni, még most is emlékszem a vidrára, amit rajzolt nekem a kis füzetembe, én pedig imádtam és teljesen odáig voltam érte. Mindig is művészi beállítottságú voltam. 6 éves koromban kezdtem el babaruhákat varrni a babáimnak, és hímezni. Aztán általános iskolában rajzszakkörre jártam, sokat köszönhetek Andi néninek, az akkori rajztanáromnak. Majd gimiben folytattam a rajzolást, utána pedig formatervezőnek tanultam.

Az egyetemi éveim során kezdődött igazából minden, amit pedig Nagy Gerdának, a Gerdushi tervezőjének köszönhetek. Megmutatta nekem a budapesti tervezők világát, én pedig egyenesen szerelmes lettem. Elkezdtem a saját márkám építését, ami akkor a Pöttöm volt. Eleinte gyurmából gyártottam ékszereket, majd áttértem a műgyantára. Búrákat gyártottam műgyantából, aminek a hátuljára a saját grafikáim nyomtatott változatát ragasztottam, és az egészet horgolt kis fészekkel vettem körül. Majd, ahogy cseperedtem, elkezdtem elhidegülni az ékszerektől, és új irányt vett az utam, elkezdtem illusztrálással foglalkozni. : )

2018. 3. 13.

#mutasdmagadkihivas | 1.nap

Csatlakozom a cseszenyidesign 7 napos kihívásához, igazán szuper kezdeményezésnek gondolom. Magyar tervezőket ismerhettek meg, ha követitek -legfőképpen- Instagramon a kihívást. Igaz tegnap volt az első napja, de a költözés és a rengeteg munka mellett sajnos átcsúszott mára az első nap is. Kezdjük hát az 1. napi feladattal, a bemutatkozással! : )

Sziasztok, a nevem Radics Anikó. Vagyok formatervező, csomagolástervező, grafikus és illusztrátor. Nem tudom beskatulyázni magam egy szó mögé, talán úgy tudom összefoglalni, hogy azt csinálom, amit igazán szeretek, és emiatt végtelenül hálás vagyok. A kedvenc szavam igen, a hála és a harmónia. Minden nap erre a két szóra koncentrálok, és próbálom harmóniában, hálával tele tölteni a mindennapjaimat. A családom és a természet a fő mozgatórugóm. Tiszaújvárosban születtem, majd Budapest sok szegletében éltem, csütörtöktől viszont Piliscsabán, a Pilis lábánál fogunk lakni. : )

Jelenleg a vőlegényem ügynökségében, a @Finetune Digitális Ügynökségnél is tevékenykedem, illetve az egyéni vállalkozásom, a Radics Anikó illusztrációk útját egyengetem. A napjaim tulajdonképpen rajzolással telnek, és imádom. : ) Készítek rólatok portrékat, bögréket, emellett arculatot és honlapokat tervezek. No meg festek, csak úgy. Ha nem az ecsetek és a laptopom a társaim, akkor pedig jógázom és magamba szippantom a mindenséget. És majdnem kihagytam…van egy cicám, Pamacska! Ez vagyok én. : )

2018. 1. 29.

Dolgos napok: Veganeeta logója

Végre, végre, végre! Már december óta el szeretném nektek mesélni, hogy mi is folyik most a kis műhelyem háza táján. Egy olyan csodálatos “szerelemprojektben” vehetek részt, amiért én nagyon hálás vagyok (de talán ezt már mondtam is). No, meg Huba is, mert hogy már egy kis családi projektté nőtte ki magát ez az egész.

Tudjátok van az, amikor történnek dolgok, és te csak kapkodsz a fejeddel ide-oda, hogy ennyi véletlen egyszerűen nem létezik. Meg amikor elkezdesz beszélgetni valakivel, és úgy érzed, hogy te őt bizony ismered. Ez az érzés fogott el Anitával kapcsolatosan is, amikor az első telefonbeszélgetésünket lefolytattuk, és felkért engem, hogy készítsem el a blogjának és a hamarosan nyíló kis kuckós éttermének az arculatát. Ami még érdekesség a dologban, hogy a vegetáriánus életmódom kezdetén történtek az első eszmecserék, Anita pedig egy vegán és mindenmentes csoda blognak a “háziasszonya”.

Teltek múltak a hetek, beszélgettünk, tervezgettünk fejben, majd januárban elkezdtük az igazi alkotást. Csak törlöm és törlöm vissza a sorokat, mert nagyon nehéz leírni az érzéseimet. Hogy megkönnyítsük ezt a körülírást, csináltunk egy újabb videót, amiben talán megmutatkozik az, hogy milyen szép, dolgos napokon vagyunk túl.

No, sikerült átadnom? : ) Megszületett tehát a szeretett logónk, a névjegykártya, az e-mail aláírás, és egy szép kis kapcsolat. Itt pedig nem állunk meg, folytatjuk tovább, megannyi dolgot készítünk még el Anitáéknak. Sok minden van még hátra, szorít minket az idő, de azt hiszem, hogy mindenki, aki ebben a projektben, a Veganeeta Home megnyitásában szívvel vesz részt, az igazán boldog napokat él át. Érezzük, hogy most valami nagyon jó dolog születik. : )

VEGANEETA 

web: http://veganeeta.com/
facebook: https://www.facebook.com/veganerecepteletmod/
instagram: https://www.instagram.com/veganeeta/

2018. 1. 18.

Havas vasárnapi séta a Velencei-tónál

Nagyon szeretem a meghitt téli, havas sétákat, amiben idén sajnos nem sokszor volt részünk. Eddig! Vasárnap lelátogattunk Balatonalmádiba, aminek az apropója egy nagyon izgalmas szerelemprojekt. Erről sokat még nem mesélhetek nektek, de annyit elárulok, hogy csodajó logókat, és miegyebeket alkotok egy olyan csodás embernek és helynek, akit és amit nagyon megszerettem. Annyira izgalmas! Lassacskán már mutathatok is nektek részleteket. : )

Szóval útra keltünk, és (számunkra) váratlanul egy jó nagy hóesés fogadott minket az utunkon. Odabent az autóban Bon Iver szólt, jó meleg volt, kint pedig tombolt a tél. Ez a kis idill pedig nagyon boldoggá tett minket. Meg sem álltunk a Velencei-tóig, ahol tettünk egy aprócska sétát a hóval borított parton.

Ti ezt még nem is tudjátok, de új dolgokat csempészünk ide a Blogba. Egy ideje próbálkozom megörökíteni a napjainkat szép képekben, közben pedig Huba hangulatvideók készítésével próbálkozik. Imádjuk! Szeretnénk ebbe az egész dologba még jobban beleszőni az atmoszféránkat, aminek talán ez a legjobb módja. A kameráinkat így vittük magunkkal erre a kiruccanásra is, mutatom a kis vizuális beszámolónkat a rövidke videóval. : )

2018. 1. 9.

Ezt hozta a vegán Jézuska

Akik ismernek, azok jól tudják, hogy sosem voltam nagy húsevő, hébe-hóba került csak az itthoni asztalkánkra hús. Nagyon szeretem az állatokat, ha tehetném, akkor egy kismalacokból, cicákból, kutyákból, sünikből és pipikből álló kis csipet-csapatom lenne itthon. Meg tulajdonképpen tényleg a zöldségeket imádom, nem pedig a húst nem szeretem. Ezekből alakult ki az, hogy november vége óta tulajdonképpen vegetáriánus vagyok. A mindennapi életünk során is egyre inkább kutatom a vegán alternatívákat. Huba, a vőlegényem pedig nagyon jól tudja, hogy mennyire nyúl lelkem van, így a legcsodásabb ajándékkal lepett meg karácsonykor. Egy vegán festőkészlettel!

Ez a témakör ugyanis sajnos kimaradt a vegán kutatólistámból. A fene sem gondolta, hogy a festékekbe például a bocik epéjét keverik, hogy én aztán a papíromra kenhessem. Huba hosszasan kutatott nekem ezek után a termékek után, amik Magyarországon nehezen (vagy nem is) beszerezhetőek. Több külföldi bloggerrel, és webshoppal is levelezett, amik elérhetőségeit, blogbejegyzéseit majd a bejegyzésem legaljára be is fogok nektek linkelni. Most pedig be szeretném nektek mutatni az új festőkészletem tagjait egyenként. : )

Kuretake Gansai Tambi, 24 colors set

Ez egy 100 %-ig vegán, Japánban készített festék. Mentes az állati eredetű anyagoktól, a vegyszerektől, és az erőszaktól. Nincs benne tehát nyuszik bőréből és csontjából kivont kollagén, hogy megkössön a festék, és a sötét tónusok eléréséhez sem kevernek porrá őrölt csontot a festékembe. Mégis milyen csodásan használható, és a színei is gyönyörűek. : ) Mivel non-toxic is, akkor sincs baj, ha Pamacs beleiszik a festővizembe, vagy, ha egy kisbaba megnyalogatja a színeket. Emellett ezek a környezetet sem terhelik annyira, ha előbb a lefolyóba, majd a tengerbe kerülnek. Erre garancia az ACMI AP minősítés.

Tapasztalataim

Hú, hát tényleg teljesen más ezekkel a festékekkel festeni, mint a régi társammal. Sokkal krémesebb a festékek állaga, a vízben pedig sokkal könnyebben szétfut. Én ugye ezt a “szétfutós technikát” alkalmazom, úgyhogy ez nekem nagy pozitívum. Viszont, ha töményen festek, kevesebb vízzel, akkor is csodásan megtapad a papíron és nagyon intenzívek a színek. A legnagyobb változást a fekete festéken érzem. Megmondom őszintén, hogy a régi festékkészletem fekete színével nehezen tudtam bánni, ugyanis túl gyorsan megtapadt, nem futott szépen szét a vízben, nem tudtam olyan szép tónusokat alkotni vele. A mostani fekete színem viszont csodálatosan dolgozik. : ) Ami nekem még óriási pozitívum, az az, hogy szétvizezve könnyedén el tudom érni a lágy végeredményt, amit a régi társammal nehezebben tudtam megvalósítani. Ez a sok pozitív tapasztalat mind a vegán jellegéből adódik.

Handover Toray Pointed Artist Brush

Ezeket a vegán kis ecseteket egy angol manufaktúra készítette. Állításuk szerint természetközeliek és figyelnek arra, hogy az ökológiai lábnyomuk minél apróbb maradjon. Amellett, hogy az ecsetek “szőre” szintetikus anyagból van, még a felhasznált ragasztó sem állati eredetű.

Tapasztalataim

Az ecsetnél tudom elmondani a legkevesebb új tapasztalatot, mert sokat dolgoztam már szintetikus fejűvel. Az utóbbi időben állatszőrből készült Munkácsy ecsetet használtam, viszont a szintetikusra áttérve nem érzem, hogy hátrányom keletkezett volna belőle. Könnyen lehet velük nagyon dolgozni, gyönyörűek, és ergonómiailag is tökéletesek.

Bockingford Traditional Watercolor Paper

Ehhez a vegyszermentes, vegán akvarellpapírhoz nem használtak állati eredetű zselatint, amit azért szoktak az anyagba keverni, hogy jobban tapadjanak hozzá a színek. Egy sokéves angol cég készíti őket, és bár a papírgyártás nem éppen a legkörnyezetkímélőbb tevékenység, elmondásuk szerint igyekeznek minél kevésbé terhelni a Földet. Büszkék rá, hogy a vadállatok szomszédságában van a gyáruk, hogy az alapanyagot fenntartható forrásból szerzik be, és hogy a papírkészítéshez a helyi folyó vízét használják, ügyelve arra, hogy ne kerüljön bele vegyi anyag.

Tapasztalataim

Első észrevételem az volt, hogy nagyon jó az illata. : ) És sokkal merevebb, mint azok a papírok, amikkel eddig dolgoztam, pedig ugyanúgy 300 g/m2-esek. Egyébként a Fabriano Artistico papír is vegán, amit itt szinte bármelyik művészellátóban meg lehet vásárolni.

Összegezve. Végtelenül boldog vagyok, hogy ilyen festőkészlet tulajdonosa vagyok és, hogy felvilágosultabb lettem ebben a témakörben. Huba azért vásárolta nekem ezeket a termékeket, hogy lélekben is hozzám illő legyen a készletem, és – amitől én nagyon meghatódtam -, hogy közvetett formában se tapadjon vér a kis képeimhez, amiket mostantól ezekkel festek Nektek! : )


TERMÉK LINKEK

Festék: https://www.jacksonsart.com/kuretake-gansai-tambi-japanese-watercolour-24-colour-large-pan-set
Ecsetek: https://www.jacksonsart.com/handover-toray-pointed-artist-brush-no-0 (van mindenféle méretben)
Papír: https://www.jacksonsart.com/bockingford-watercolour-papers-pads-white-93676

HASZNOS BLOGBEJEGYZÉSEK

https://www.jacksonsart.com/blog/2017/03/08/art-supplies-animal-ingredients/
https://doublecheckvegan.com/vegan-art-supplies/
http://www.veganartstuff.info/
https://veganwomble.co.uk/veganartandcraftsupplies/
http://emptyeasel.com/2009/01/29/the-vegans-list-of-art-supplies-art-products-free-of-animal-ingredients/

Remélem, hogy tudtam segíteni azoknak, akiket érdekel ez a téma! : )

2018. 1. 2.

Munkazugom

Nemrég még egy közös munkaasztalnál ültem Hubával, azonban a sok festős óra miatt igencsak kinőttem a rendelkezésemre álló teret. Ami pedig sokszor frusztrált, hogy nem volt olyan igazi zegzugos helyem. No, meg az év végén történtek változások, több időt tudok tölteni most már festéssel. Ugye, milyen jó? : ) Úgyhogy fogtunk még egy hasonló asztalt, és berendeztük a munkazugomat! Mivel viszont ezt még decemberben követtük el, amikor rengetegen voltak a boltokban, ezért a kis sarkom befejezését eltoltuk erre az évre. A képek tehát a még nem végleges állapotot mutatják, de, ha elkészültünk, írok arról is egy bejegyzést nektek. Csak hát, annyira hangulatos lett, hogy nem tudtam megállni, hogy ne fotózzam le most. És a legjobb, hogy a növénykéim mellett van az asztalom, így néha picit dzsungelben érzem magam. : ) Nemsokára jelentkezem a végleges zugommal! : )

2017. 12. 29.

Az év utolsó napjai

Ezek a napok telnek a leggyorsabban. Ha tehetném, akkor megállítanám az időt, aztán újra és újra elölről átélném ezt az időszakot. Imádom a készülődést, a ráhangolódást, majd azokat az apró karácsonyi pillanatokat, amik az emléktáramba örökre belefészkelődnek. Karácsonyi filmnézések, kockapókerek, meglepetések, lustálkodások. A karácsony és a szilveszter közötti időszak is ugyanilyen csodás. Megpihenünk, átgondoljuk az évünket, és izgatottan szövögetjük a terveinket az új évre.

A mi karácsonyunk valamiért most még az extragyorsabbnál is extragyorsabban múlt el, de igyekeztünk kiélvezni minden pillanatát. Idén úgy döntöttünk, hogy tárgyak helyett mindenkinek valamilyen élményt ajándékozunk. Úgy gondolom, hogy jól sült el. : ) Így nem csak karácsony napján csalunk mosolyt az arcokra. Már olvashattátok, hogy van nálunk egy szokás. Eddig mind a három közös karácsonyunkkor más és más koncepciójú karácsonyfánk volt, máshogy díszítettük fel őket, így más csúcsdíszt is kaptak. Idén egy műfenyő került elő, ami a Noel nevet kapta, és szürke-bordó-naturális színekben díszelgett. Ügyeltem arra, hogy az ajándékok csomagolása is passzoljon hozzá. : )

Bár elmúlt a karácsony, a hangulata mégis megmaradt. Szerencsénkre az ünnepek és az év hátralévő napjait nem a fővárosban, hanem vidéken, közvetlenül a Bükk mellett tölthetjük. A tegnapi napon viszont nem csak a közeli erdőben ballagtunk, hanem picit távolabbra utaztunk, és tettünk egy szép, esős sétát. Magos-kőről tényleg csodás a kilátás, a hegység belsejére látunk rá. Most pedig még végignézhettük azt is, hogy hogyan borul ködbe az egész erdő. Sajnos a fényképezőm memóriakártyáját egy kis baleset érte, de pár képet meg tudtunk menteni róla, így nektek is picit át tudom adni az élményt. : )

A végén minden hófehér volt, a panoráma eltűnt, és az egész atmoszféra megváltozott. Miután hazaértünk, ettünk egy forró levest, este kockapóker-parti következett, majd reggel a cicánk keltett minket, és óriási játékkal indítottuk a napot. Szóval nekünk így telnek a napjaink, és bár ha tehetném, ilyenkor megállítanám az időt, de már nagyon várjuk azt az új évet is! : )

2017. 12. 17.

A legfontosabb szavak

Picit személyesebb bejegyzéssel készültem most nektek, aminek apropója az, hogy a Facebook oldalam már 300 kedves követőt tudhat magáénak, illetve kilátásban vannak olyan jövőbeli projektek, amikről még nem beszélhetek, de már nagyon várom, hogy megoszthassam veletek! Jó néhány oldalhoz képest ez még igen pici teljesítmény, viszont nekem sokat jelent. Pár nappal több, mint 5 hónapja mutatkoztam be nektek, amikor még nem is sejtettem, hogy ekkorává fogja kinőni magát ez a szerelemprojekt. Akkor még a szeretett ügynökségi munkám mellett hobbiként tekintettem erre az egészre, most viszont az életem minden másodpercét beszövi. Az egész hajtóereje ti vagytok. Annyi pozitív, és szeretettel teli visszajelzést kapok tőletek, – amitől már néha zavarba is jövök – hogy mindig többet és többet szeretnék adni nektek a munkámmal.

Sok mindent tanultam ebben az 5 hónapban. Magam sem szeretem a közhelyeket, mindig tartózkodom tőlük, de a legfontosabb tanulságom mégis egy olyan mondat lesz, ami minden sarkon szembejöhet veled. Ha megtaláltad egy jobb dolog kezdetét, ne félj tőle. Csináld csak! Azzal tudom még kiegészíteni ezt, hogy add bele magadat is, legyen ez az esszenciája a dolognak, hiszen mit sem ér enélkül. Szóval összegezve, tényleg csak köszönöm nektek a sok támogatást!

Terveztem, hogy írok egy bejegyzést arról, hogy mi a 2 legfontosabb szó a mindennapjainkban Hubával. Mivel szervesen a fentebb leírt dolgokhoz kapcsolódik ez a téma, ezért úgy gondoltam az lesz a legjobb, ha összekapcsolom őket. Mindig is szerettem a szavakat, ami így baromi furán hangzik, de szeretem boncolgatni őket, értelmezni őket. No meg elég céltudatos vagyok, így nekem fontos az, hogy legyenek olyan kijelölt és szeretett szavaim, amikre, ha rágondolok, motiválnak. A mi két legfontosabb szavunk a hála és a most, amiket ki is biggyesztettünk a falra, hogy mindig szem előtt legyenek.

Hála. Minden egyes dologért, ami körülvesz engem, hálás vagyok. Például a csodás barátaimért, családomért. Vagy azért, mert olyan életet élhetek, amit élni szerettem volna. A munkámért, az életmódomért, a növényeimért, a cicámért, és mivel már sok lesz az “ért”-ből, végezetül annyit írok, hogy tényleg mindenért. Nagyon sokszor csak soroljuk, mi emberek, hogy mi nem jó az aktuális helyzetünkben. Persze az az egészséges, ha mindig többet szeretnénk elérni, de néha álljunk meg, tekintsünk körbe, és biztosan találunk olyan dolgot az életünkben, amiért hálásak lehetünk! Ha ezt elkezded napi rítusként kezelni, egy idő után azt fogod észrevenni, hogy sokkal pozitívabbak a mindennapjaid, mint amúgy voltak. Hajrá! : )

Most. Hubával szeretünk a mostban, jelenben lenni, nem a múltunkon vagy a jövőnkön rágódni. Ha egy lehetőség jön velünk szembe, akkor nem halogatjuk a kihasználását, hanem most élünk vele. Most teszünk a dolgainkért, nem akkor, amikor már lehet, hogy késő. De talán ennek a “most”-nak tényleg az a legfontosabb állomása, hogy az adott pillanatban élj, és ne tekints ki belőle. Mert azok a pillanatok pikk-pakk elszállnak, és soha többet nem jönnek vissza. Éld át őket igazán!

A mi szavaink pedig természetesen kapcsolódnak az illusztrálós kis életemhez is. Hálás vagyok, hogy minden nap megvalósíthatom önmagam, és hálás vagyok nektek, hogy szeretitek a munkásságomat. És most csinálom, most kezdtem el felépíteni, nem halogatom, mert ez az, amivel igazán szeretek foglalkozni.

2017. 12. 5.

Naturális karácsony

Már jó pár éve elhagytam a műanyag gömböket, és igyekszem naturális díszekkel ékesíteni a karácsonyfáimat. A tavalyi eset különleges volt, fogtunk egy nagyon régi, de szép létrát, ami karácsonyfaként és adventi kalendáriumként is szolgált. Ő dísznek kapott pár apró tobozkát és egy spárgából készült csillagot. Idén is a díszeink nagy részét én gyártottam, aminek az elkészítését megosztom veletek. Buzdítani szeretnélek titeket arra, hogy a karácsonyi időszak programjai közé szorítsátok be ezt a kis lelassulós, meghitt kalandot is! : )

Hozzávalók:

  • pár nagyon szép tobozka, aminek a beszerzéséről is írok nektek
  • len kötöző/spárga
  • gombostű
  • olló
  • sok-sok szeretet

Előkészületek:

Szedjétek össze a kis családotokat, nézzetek ki egy szimpatikus fenyvest és irány kirándulni! A cél, hogy miközben barangoltok, beszélgettek és kellemesen töltitek az időt, szedjétek össze az erdő legszebb, lehullott tobozait. : )

Elkészítés:

Mivel biztosan jól kifáradtatok a családi túrázásban, időzítsétek be a következő napra ezt a kalandot. Üljetek össze, készítsetek forró italokat, indítsatok el egy kedves karácsonyi albumot, és indulhat is a karácsonyfadísz készítés. Elsőnek a gombostűket kell beleszúrnotok a tobozba. Ez bizony nem gyerekeknek való, minden esetben legyen a felnőttek feladata! A toboz alján keressétek meg azt a pontot, ahol fel szeretnétek lógatni a díszeteket, helyezzétek oda a tűt, és egy kemény felület segítségével szúrjátok bele. Ha esetleg nem megy, akkor hívjatok segítségül egy kalapácsot, no de csak finoman! Vigyázzatok arra, hogy a toboz nehogy széttörjön. Talán nehéznek tűnik ez a rész, de ne riasszon el senkit, pikk-pakk és könnyen elkészül. : ) Hagyjatok egy kis kiálló részt a díszítésnek, ugyanis arra kell majd rákötözni a spárgákat. Én készítettem egy felakasztós részt rá, amit átkötöttem egy piros len kötözővel, hogy legyen rajta egy szép masni is. Persze engedjétek szabadon a kreativitásotokat, és szabjátok személyesre a díszeket! : ) Ragaszthattok rá például apró, fehér gyöngyöket, havat imitálva.

Egy a lényeg. Lassuljatok le a karácsonyi pörgésben, hiszen nem erről kellene szólnia ennek az ünnepnek, hanem pont az ilyen kedves, meghitt családi együttlétekről! : )

2017. 10. 10.

Szeretem

Nagyon szeretlek megrajzolni titeket. Amikor elkezdtem, akkor még nem is gondoltam, hogy ekkora nagy örömmel fog eltölteni az, amit csinálok. Tudjátok, hogy mit szeretek a legjobban? Azt, hogy a történeteitek minden kis apró vonását megrajzolhatom szeretettel. A kis apró részletek a kedvenceim. A mosolyra húzódó száj két kis csücske, a szemöldökök íve, az arcok alakja. Szeretem, hogy a legapróbb kis pontocska is megváltoztatja a rajzolt arcotokat. Azt is, ahogy ahogy a sok grafitvonásból kialakultok ti. És, hogy megőrizhetlek titeket a pillanatban. Köszönöm nektek!

2017. 8. 21.

Travel Diary – Horvátország és Ausztria

Amikor megfogalmazódott a blog gondolata a fejemben, akkor teljesen evidens volt, hogy lesz egy “utazok” kategória is. Igen ám, de amikor arra került a sor, hogy a blog történetében az első külföldi utazásom prezentálnom kellene nektek, hát akkor igen nagy gondban voltam. : ) Ugyanis sosem voltam az a fajta, aki órákon keresztül mesél a kiruccanásairól. Így arra jutottam, hogy mindig kis képes összefoglalóban fogom nektek bemutatni az utazásaim.

Az első úti célunk Vir szigete volt, ahol egy hetet pihentünk. A kis családunknál az a szokás, hogy meg kell találni a hely legeldugottabb partját, ami mindig nehezen megközelíthető, így a legdzsungelesebb ösvényeken lehet csak lejutni hozzá. Ez idén sem maradt el, megtaláltuk! : ) Sokan tudják rólam, hogy nem vagyok egy nagy vízkedvelő típus, egészen félek a tengerben, sőt, még úszni sem tudok. Na ez idén megváltozott! Olyan barátságos volt ez a kis partszakasz, hogy nehezen lehetett kihurcolni a vízből. És még úsztam is “sokat”. : ) A napjaink lubickolással teltek, pihentünk, olvastunk, én meg persze gyártottam nektek a Páros történeteket.

Bár az évi fogadalmaim között szerepelt a “Szered meg a nyarat is!” fogadalom – ami amúgy sikerüült! – azért nagyon vártam már, hogy ne csak napsütés legyen és forróság. Vártam a felhőket, a hegyeket és a hűvöst. A kis hygge érzést. : ) Úgyhogy nagyon boldog voltam, amikor a kánikula után először megláttam a nagy hegyeket, és megcsapott az Alpok levegője. Kis családunk szokása az is, hogy Ausztriába úti cél nélkül kell menni, úgy, hogy nem tudjuk melyik kempingben fogunk aludni. Tulajdonképpen ezt is teljesítettük ebben az évben is, annyi különbséggel, hogy a főbb programokat azért megbeszéltük. Az első esténket nagyon meghitt helyen töltöttük, imádtam! Egy kis biofarmon található kempingben szálltunk meg, aminek nagyon barátságos atmoszférája volt. Volt házi tej, három szép boci, pacik, pipik, kacsák, nagyon szép és tiszta környezet, és nagyon jó társaság. Be is linkelem nektek a weboldalukat, ha arra jártok és kempingezni szeretnétek, akkor ne hagyjátok ki. : ) Másnap 3000 m-es magasságban kocsikáztunk, meglátogattuk a Großglockner-t. Csodás hely, de egyben nagyon elszomorító. Már csak enyhe jó szándékkal lehet gleccsernek nevezni. Ha rajta van a bakancslistátokon a meglátogatása, akkor ne késlekedjetek, mert pár év múlva már a legnagyobb valószínűséggel el fog tűnni. Amit még jó tanácsként szeretnék megemlíteni, hogy írjátok be a naptáratokba, hogy augusztus 15. Ausztriában munkaszüneti nap, pontosabban Mária mennybemenetelének napja. Mi erre nem számítottunk, úgyhogy egy kisebb pánik tört ki, ugyanis az összes bolt kivétel nélkül zárva van, nekünk meg nem nagyon volt étel a hűtőládánkban. : D Így életünk legrosszabb, de egyben a legjobban eső, s.o.s hamburgerünket fogyasztottuk el a 3 napos kis kalandunk utolsó éjszakáján.

2017. 8. 7.

Bodza és a Kobaklakók – II. rész, a munka

Arról már meséltem nektek itt, hogy miképpen fogalmazódott meg bennem a A Bodza és a Kobaklakók alapja a szereplőivel. Arról azonban még nem, hogy hogyan is készítettem el, illetve, hogy miről is szól pontosan a könyv. Ez következik most. : )

A könyv alaptörténete, hogy Bodzát meglátogatják a barátai és elmondják neki, hogy mi a problémájuk. Cili a cinege kivétel, ő azt meséli el, hogy mi a boldogságának a tárgya. Bodza a narrátor, aki bemutatja a “Kobakerdejében” lakó társait, mesél róluk a gyerekeknek. A történetek közepén egy-egy versecske található, amiben a mellékszereplők szólalnak meg. Ezután Bodza vagy valamilyen konklúzióval zárja le a történetet, vagy a felmerült problémákra próbál megoldásokat ajánlani. Ezeket aztán a munkafüzetben van lehetőség még inkább fejtegetni. Összességében ez a fő történetszál.

Többen is kérdezték már tőlem, hogy miért pont azok a mellékszereplők, akik. Szimplán asszociációk alapján gondoltam ki őket. A szomorúságról általánosságban gyakran a hideg jut az emberek eszébe, amihez hozzápasszol a jeges világ, amiknek pedig a lakója a pingvin. Így született Picúr a pingvin. Ő azért szomorú, mert pingvinként röpképtelen, így nem tudja olyan gyakran meglátogatni kis barátját, Bodzát. Sőt, mivel ő a hideg területeken él, így akkor tud csak lesiklani a szánkójával hozzá, ha éppen hó fedi el a tájat. Ennek ellentéteként Cili a cinege azért olyan boldog, mert repülve át tudja szelni az egész Kobakerdőt, hogy Bodza vállára csücsüljön beszélgetni. A félelem karaktere egy sárkány lett, aki a Kobakerdő királyától retteg. Hogy miért sárkány? Mert a gyerekek általában tartani szoktak a sárkányoktól. Azzal pedig, hogy Samu pont egy embertől fél, próbáltam egy kicsit barátságosabbá tenni őket. Így inkább sajnálják a sárkányt, és jobban elfogadhatják. : )  A düh karaktere azért lett egy törpe, mert több mesében is mérgesek a kis törpék. Kiki és Keki, a kaméleon kölykök a meglepődés karakterei. Azt már említettem, hogy ide azért kellett ikreket választanom, mert a meglepődés lehet negatív és pozitív is. És azért kaméleonok, mert eredetileg bele szerettem volna tenni a történetbe azt, hogy amikor meglepődnek a kaméleonok, akkor megváltoztatják a színüket. Végül az egyébként is sok információ miatt ez már nem került bele. : ) Utolsó karakterem Bubu a borz, aki ugye a gyerekek empátiáját hivatott fejleszteni, és az undort képviseli. Ebben a történetben ugyanis azt írtam le, hogy Bubuka nagyon szomorú azért, amiért elítélik őt a bűzfelhője miatt.

A névválasztás is egy átgondolt folyamat volt. Figyelnem kellett arra, hogy a gyerekek beszédhibásak is lehetnek. Ezért lett a sárkány Samu, és nem Sára. Csilla, a konzulensem megerősített, a “Sára a sárkány”, vagy a “Szami a szajkó” beszédhibás lurkóknak nagyobb gondot okozott volna.

A szövegírás folyamatáról tulajdonképpen sok mindent nem tudok nektek mesélni, mert csak írtam, és írtam. Azért volt szükséges szép, rímes, dallamos verseket is beleszőnöm a könyvbe, mert a gyerekeket már két éves koruktól kezdve érdeklik a mondókák. 4 éves koruktól aztán kifejezetten fejlesztően hatnak rájuk, ugyanis a dallamosság miatt memorizálják a dolgokat. A szövegírás folyamata azzal zárult, hogy Petrik Barbara lektorálta, Csilla pedig sikeresen letesztelte a gyerekeken.

Amíg munkába menet – jövet a szövegeket írtam, éjszaka festettem az illusztrációkat. A rajzok akvarell papírra készültek, a kedvenc akvarellfesték készletemmel. A legnagyobb feladatot az jelentette a rajzolásban, hogy a szereplők arcán az érzelmeket kifejezetten pontosan kellett tudnom megjeleníteni. A legnehezebb a kaméleonokat volt ábrázolni, ugyanis a meglepődés mimikái nagyon könnyen összekeverhetőek a félelemével. És persze fordítva. Festés után a rajzokat digitalizálnom kellett: beszkenneltem őket, majd következtek az utómunkálatok és az összeszerkesztés. A szakdolgozat kiírásom miatt három féle layout-ot kellett készítenem, amiből egy követelményrendszer alapján választottam ki a véglegeset.

Persze nem ennyi volt a munka. : ) Még hátra volt a foglalkoztatókönyv elkészítése. Mivel már meg voltak festve a karakterek, így itt már ennyivel előrébb jártam. Előbb a szöveget kellett megírnom, majd összeszerkesztenem a munkafüzetet. A szövegezés a füzet esetében sokkal nagyobb falat volt, ugyanis ennek az a célja, hogy a szülőknek segítsen belelátni gyermekük érzelmi világába, segítsen felmérni, hogy mennyire fejlett az érzelmi intelligenciájuk. Sok pszichológiai alaptézisre épül ez is, amit a következő részben fogok veletek megosztani. A foglalkoztató tartalmaz rajzos, színezős feladatokat, és nagyon sok kérdezz-felelek jellegű részt is, ami segít a feltérképezésben. Itt nagy figyelmet kellett szentelnem arra, hogy kedves legyen a hangvétele és dicséretekkel ösztönözzem a lurkókat arra, hogy nagyobb kedvvel felelgessenek a kérdésekre.

És még itt sem ért véget a feladat. Háromféle csoportcsomagolást is kellett terveznem. Ez egy igen bonyolult feladat volt, szóval ezzel inkább nem is traktálnálak titeket. : )

A legjobb rész…hát az az volt, amikor kézbe vehettem az elkészült könyveket. : ) A fizikai megvalósításban a Kézművész Könyvkötészet segített, csodás munkát végeztek, ajánlom őket. A papírokat külön kiemelném. Nagyon szép akvarell papírt választottunk a könyvtörzs lapjainak, amivel igazán realisztikus hatást sikerült elérnünk.

Ennyi volt a Bodzás blogtrilógia második része. Ha van konkrét kérdésed a könyvcsomaggal kapcsolatosan, amiről nem írtam, akkor keress csak bátran, én megpróbálok válaszolni. : ) A következő részt még a héten hozom nektek, témája pedig a Bodza és a Kobaklakók pszichológiai háttere lesz.

2017. 7. 25.

Festő lista

Van egy nagyon hangulatos kis festős playlist-em Spotify-on, amit megosztok most veletek.

Hallgassátok ehhez az “őszi” időjáráshoz, igazi bekuckolódós dalocskák vannak rajta! : )

2017. 7. 23.

Bodza és a Kobaklakók – I. rész, a kezdetek

Bár az egyik legnagyobb munkám a saját könyvem elkészítése volt, mégsem írtam még róla egy hosszabb beszámolót. Úgyhogy, most hiánypótló bejegyzés következik. : ) Jobban mondva az első része. Úgy gondoltam, hogy három részre szedem, hogy olvasmányosabb legyen. Ebben a részben a könyv első fázisáról, az alapok kigondolásról mesélek nektek. A következőben pedig beavatlak titeket jobban a könyvcsomag elkészítésébe, történetébe, majd a harmadik részben a pszichológiai háttérbe is. Remélem tetszeni fog nektek!

A szakdolgozat készítés előtt egy-másfél évvel eldöntöttem, hogy terméktervezőként óvodáskorú gyerekeknek szeretnék valamilyen terméket tervezni. Már akkor elkezdtem a pszichológiai témakörben a kutatómunkát, hogy tudományosabban megismerjem az óvodásokat. A kutatómunkát imádtam, azonban a terméktervezés része már nem ment olyan gördülékenyen. Nem sikerült előrukkolnom egy csudajó termékkel sem. Talán akkor döbbentem rá, hogy a terméktervezés nem ezen része az, ami hozzám a legközelebb áll. Azonban a szakosodásom, a csomagolástervezés és a grafikák világa, a festés annál inkább.

Bástban, egy felvidéki kis faluban egy nyári estén, a teraszon festegettem, és közben gondolkoztam. Akkor ötlött be, hogy festhetnék és írhatnék egy gyerekkönyvet. Majd rá egy fél évre a szakdolgozat készítés időszaka következett, így kapóra jött az ötlet.

Olyan gördülékenyen ment az egész. Először a fő karakter körvonalazódott bennem, majd ebből már következett is a cím. Tudtam, hogy érzelmekről szeretnék írni, és azt is tudtam, hogy a fő motivációm az a gondolat lesz, hogy majd az én gyermekem is olvasni fogja a könyvet. Mivel már évek óta szerelmes vagyok a Bodza névbe, így evidens volt a fő karakterem neve. Tulajdonképpen azt is lehet mondani, hogy Bodza az én (még) fejben lakó kislányom. : ) Megvolt a téma, a karakter neve és ezután két cím fogalmazódott meg bennem. A “Bodza és a Kobakerdő”, illetve a “Bodza és a Kobaklakók”. A másodikba jobban beleszerettem, így ezt választottam.

Külső konzulensemnek Bozsik Csilla gyermekpszichológust választottam, aki szintén sokat mesélt még nekem az óvodáskorúakról. Tőle tudtam meg, hogy 6 alapérzelem létezik, és ezeket tudják az óvodáskorúak felismerni és megkülönböztetni. Pontosabban 5-6 éves korra érik el ezt a szintet. Emiatt lényeges, hogy foglalkozzunk velük ebben a témában is, és, hogy fejlesszük érzelmi intelligenciájukat. No, de erről később!

Ezután pár nagyon nehéz hónap következett, két munkahely és egyetem mellett kellett elkészítenem az egész könyvet. Ezért próbáltam minden időt kihasználni. Például a szövegezés 80%-át munkába menet a 49-es villamoson írtam meg. : )

A karakterek kitalálása is nagyon könnyen ment, mintha már évek óta érlelődött volna bennem a könyv. Megszületett a boldog Cili cinege. Őt követte a bánatos Picúr pingvin, a mérges Töhötöm törpe, a félő Samu, a sárkány, és a meglepődött kaméleon ikrek – mivel a meglepődés lehet pozitív és negatív is – Kiki és Keki. Az utolsó karakterem Bubu, a bűzös borz, aki az undort képviseli. Ő egy kicsit egyedi, másra fektettem hangsúlyt a történet megírása közben, próbáltam a gyermekek empátiáját is fejleszteni vele.

Ami pedig ezután jött, azt a következő részben olvashatjátok majd.

2017. 7. 14.

Páros történetek

Nagy örömömre már megérkeztek az első megrendelések a páros történetekre! : ) Ennek apropójából szeretnék nektek egy kicsit írni arról, hogy hogyan is működik a megrendelés és a festés folyamata.

Ha szeretnél tőlem rendelni páros történeteket, akkor a rendelésedet leadhatod itt az oldalon, a kapcsolati űrlap kitöltésével, vagy a Facebook oldalamon, de akár Instagram-on is írhatsz nekem privát üzenetet. Az ár kialakítása változhat annak függvényében, hogy mennyi mindent kell megfestenem. Ezért segít, ha már ekkor leírod nekem, hogy hányan fogtok a képen szerepelni. Ha esetleg nagyon rövid határidőn belül van szükséged a képre, akkor kérlek ezt is jelezd!

Szükségem lesz pár képre rólatok, amiből ha lehet, legalább egy közös legyen. Megbeszéljük, hogy hogyan nézzetek ki, milyen ruhával öltöztesselek fel titeket, és milyen felirat kerüljön a képre. Minden apró részletet átbeszélünk, hogy biztosan azt lásd viszont a képen, amit te szeretnél! : ) Utána jöhet is a rajzolás! A festés előtt még megmutatom neked a rajzot, hogy megnézd, minden rendben van-e a képen. Majd megfestem neked, és szép kis csomagolásban megkapod az eredeti festést. : )

2017. 7. 9.

Velencei-tó

Hoztam Nektek egy kis képes beszámolót. Tegnap biciklire pattantunk, majd vonatra, utána biciklivel meg sem álltunk Gárdonyig. : ) Olvasás, pihenés és persze rajzolás volt a program.

Előkészítettem ezzel a mai egész napos rajzmaratont. Valamire nagyon készülök! A következő blogbejegyzésemben erről olvashattok egy kicsit. : )

2017. 7. 6.

Elkezdtem!

Köszöntelek titeket a blogomon! Lassan már egy éve fogadtam meg, hogy elkezdem ezt az utam is. Hát kellett hozzá egy kis idő, hogy elinduljon, de megérkeztem. : )

A diplomamunkám elkészítése – a Bodza és a kobaklakók könyvcsomag – iszonyatosan kimerített, de csodás változásokat hozott nekem. Ez a pár hónapnyi igazán kemény munka volt az, ami miatt most itt vagyok és írok Nektek. A projekt megtanított engem arra, hogy milyen az, amikor határidőre kell elkészítenem valami komplexet és fontosat úgy, hogy közben nem szabad hagynom, hogy elvesszen belőlem az, hogy miért csinálom. Ez volt a legfontosabb nekem, hogy, amit készítek az tele legyen odafigyeléssel és szeretettel, mert a számomra legfontosabb közegnek készült, a gyerekeknek.

És ezt szeretném én újra és újra átélni. : ) Festeni (és írni) gyerekkönyveket, vagy csak szimplán festeni gyerekeknek. Festeni Nektek, hogy átadhassak egy töredéket a képzeletvilágomból, amivel remélem kicsit kikapcsollak titeket.

A blog pedig azért jött létre, hogy jobban meg tudjatok ismerni engem. Ezzel remélem, hogy egy kicsit közvetlenebb lesz veletek a kapcsolatom. : ) Írok az aktuális inspirációimról, a képeimről, és arról, hogy mi történik a Radics Anikó illusztrációk háza táján. No meg mivel viszonylag gyakran utazok, túrázok, vannak izgalmas kiruccanásaim, arról is szeretnék írni Nektek, hiszen ez is az, ami inspirál engem. Ha szeretnétek naprakészek lenni, akkor kövessetek be Facebookon, ahova mindig ki fogom posztolni az aktualitásokat. Instagrammon pedig képekben követhetitek a történéseimet.

Meg kell még említenem, hogy nagyon hálás vagyok az én páromnak és az egyik csodás barátomnak, amiért segítettek elkészíteni nekem mindezt, amit itt láttok.

El sem tudom mondani, hogy mennyire izgatott vagyok. Remélem velem maradtok! : )